אוכמניות, פטל, שום, שוקולד חמוציות, אגוזים, סיבים, אומגה 3- חלק מהמזונות שכדאי לכם לשלב בתפריט היומי שלכם.
מזון פונקציונלי- אותם מזונות אשר בשלמותם, מעבר להיותם עשירים בנוטריינטים, וויטמינים ומינרלים, בעלי יתרונות בריאותיים בשיפור תחלואה ומניעת מחלות כאשר נצרכים במידה מספקת כחלק מהתפריט היומיומי.
מזון מסוים, על מנת לזכות בתואר הנכסף "מזון פונקציונלי" צריך להיחקר במבחני התערבות אקראיים ומבוקרים הכוללים קבוצת ביקורת וכמובן על המחקרים הללו להתבצע בבני אדם.
לפי היחידה לתזונה וקידום בריאות בארה"ב, לתזונה שלנו השפעה על 5 מתוך 10 מחלות המובילות למוות ביניהן: מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, טרשת עורקים וסוגי סרטן מסוימים.
דפוסי האכילה אשר משפיעים על התפתחותן של מחלות אלו, בעיקר בארה"ב ובמדינות מתפתחות עשירים בשומן ובייחוד שומן רווי, כולסטרול, נתרן וסוכר מוסף וכן, דלים בשומן חד בלתי רווי, קטניות, חלבונים רזים, ירקות ופירות.
חלק מאותם מזונות אשר נחקרו כמזון פונקציונלי:
אומגה 3- חומצת שומן רב בלתי רוויה מסוג אומגה 3, מקורה בדגים כגון סלמון, טונה, מקרל, סרדינים והרינג. רכיב הכרחי בבניית תאים במח וברטינת העין אשר נדרש לתפקודם התקין, כמו כן בהתפתחות תקינה בילודים. היום ההמלצה לצריכת שומן מסוג אומגה 3 היא כ-2 מנות דגים בשבוע על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
פרוביוטיקה- אותם מיקרואורגניזמים חיים אשר ניתן למצוא ביוגורט, מזונות מותססים או כתוסף על המדף, הוכחו כבעלי השפעה מיטבה על מערכת העיכול והחיסון שלנו, אלרגיות שונות, הפחתת כולסטרול ויתר לחץ דם.
חמוציות - מחקר שנעשה על 153 נשים הראה כי בחמוציות קיימים נוגדי חמצון פעילים אשר מונעים את חדירתם של חיידקים מזהמים לתאי מערכת השתן.
שום- מכיל מולקולת גופרית אורגנית בשם אליצין אשר הראה השפעה בהפחתת לחץ הדם וכן, נמצא קשר הפוך בין צריכת שום לסוגי סרטן שונים.
אגוזים- עשירים בחומצות שומן חד ורב בלתי רוויות, מומלצים לצריכה כחלק מדיאטה מאוזנת דלת שומן רווי וכולסטרול (במידה כמובן).
יין אדום- צריכה מתונה של 1-2 מנות ליום (1 לנשים ו-2 לגברים) בעלת השפעה בהפחתת הסיכון למחלות לב בזכות נוגדי החמצון אשר נמצאים בקליפת הענבים האדומים. (ואף מיץ ענבים טבעי למי שמעדיף להימנע מצריכת אלכוהול).
תה ירוק- צריכה של תה ירוק הראתה קשר הפוך בין סוגי סרטן שונים בזכות אנטיאוקסידנטים.
שוקולד מריר (כ-85% מוצקי קקאו)- מכיל נוגדי חמצון אשר בצריכה מתונה של 1-2 קוביות ביום מסייעים בהפחתת סטרס חמצוני וכולסטרול.
עגבניות- בזכות הליקופן, נגזרת של ויטמין A, אשר השפעתו נחקרה בהתקבלות טיפולים כימותרפיים בסוגי סרטן שונים ביניהם ריאות וקיבה בעל קשר חזק ביותר.
סיבים תזונתיים- בעלי השפעה חיובית על איזון רמות הסוכר בדם, תחושת שובע, הורדת רמות כולסטרול ובצריכה מתונה למניעת מחלות לב וכלי דם.
חלבון סויה- צריכה מתונה של כ-25 גרם חלבון סויה ליום, הראתה קשר הפוך למחלות לב וכלי דם.
לצערנו לא כל המזונות אשר קיימים היום בשוק ומוגדרים כ"מזון פונקציונלי" עונים על הדרישות ומבוססים מדעית. הרבה מהמזונות נחקרו אך עדיין לא הראו תוצאות חד משמעיות המוכיחות את יעילותן לדוגמת תוספי מזון שונים ו"סופר פוד".
בפועל, חברות מזון רבות משווקות מזונות רבים בזכות רכיבים שונים שאכן נחקרו ודואגים לשווקו כבריא ומונע מחלות.
אז איך אנחנו יכולים להיות חכמים יותר?
- לקרוא את השורות הקטנות! מאמץ קטן בקריאת מרכיבי המוצר, נזהה רכיבים שונים שלא באמת הכרחי שימצאו שם ובטבלת הרכיבים- המון נתרן וסוכר מוסף.
- לצרוך מזון טרי, פחות בשר קפוא-מופשר-קפוא-מופשר.
-לצרוך מזון טבעי בשלמותו, למשל אפשר לקלות לבד אגוזים ושקדים (אפשר גם לתבל בפפריקה, זעתר ושום).
- לבחור בשיטות בישול אשר שומרות על טריות המזון: אפייה, אידוי, בישול במים.
- לזהות ניסיון לשיווק אגרסיבי רק כי פיתחו מוצר חדש ולא כי הוא באמת מזין או בריא לנו.
- לבשל לבשל לבשל!
והחשוב מכל- לעצור רגע, לחשוב מה באמת בא לי להכניס לגוף שלי, האם זה מזין עבורי? האם זה באמת טעים לי ולא רק בגלל כמות המלח שבמוצר? האם אני יכול להכין את זה לבד? כנראה שכן וזה יהיה הרבה יותר טעים ומזין.
להרחבה:
Comments